neljapäev, 21. aprill 2011

Erootiline Rannapark


      Pärnu Rannapargi õhk on täis kevadisi kirgi. Emotsioonid kõlavad mitte üksnes punarindade, tihaste ning vintide armulaulus. Varjulised pingid ning põimunud puuvõrad lausa kutsuvad ka inimesi oma ülekeevaid tundeid näitama.
     Ellen Kolgi dolomiitskulptuur "Suplev Koidula", mille äralöödud nina mõned aastad tagasi autor taastas, on saanud nüüd anonüümse kaasautori. Juba mitmendat nädalat kuju kaunistav rinnahoidja on tundmatu "kunstnik" valinud väga suure mõõdutundega!


Lembit Palmi "Päevitaja" leiab kunstisõber Mudaravila ringi läheduses kasvavate luuskede alt.

    Erootilist kunsti on Rannapargis veelgi. Lembit Palmi dolomiittahukas "Päevitaja" pole raske aimata Pärnu rannaliivaga armuühet nautivat naist või meest.
    Kahjuks jäävad kõik Rannaparki kaunistavad skulptuurid anonüümseteks, sest nende loojate kohta puudub igasugune teave. Eriti kurvaks teeb abstraktne tahukas, mille ülaosas seisnud algsed detailid vedelesid murul enne pargi renoveerimist ja päevitavad seal edasi ka nüüd. Ega ometi looda pargivaht (kui selline üldse peaks Rannapargil olema?), et mahakukkunud detailid peagi kiiresti kasvava kultuurkihi alla ära kaovad?


               Anonüümse kunstniku abstarktne dolomiitkuju ootab taastamist

 

Tahaks teada, kas selle jalutajate poole seljaga pööratud öökulli autor pole kogemata Hille Palm?


Ning kes raius välja  dolomiittahukasse peitu pugenud kauni naise?

    Pärnu Rannapark võeti riikliku kaitse alla  1950-ndate aastate lõpus, teoreetilise kaitse all on inglise pargi tüüpi puistu siiani. Miks vaid teoreetilise? Aga seepärast, et vastavalt loodukaitseseadusele on vaja määrata kaitseala piirid, koostada kaitse-eeskiri ning kaitsekorralduskava. Kahekümne iseseisvusaasta jooksul pole keskkonnaministeerium suutnud seda teha. Hoolimata asjaolust, et siin kasvab üle saja erineva puuliigi, mõned neist väga haruldased.  Ka need võiks olla tähistatud kas pargi üldkaardil või siis konkreetsete siltidega.  
    Kaitseala korraliku seadustamiseta seab riik siinsed arendajad üliraskesse olukorda, sest ilma mängureegliteta tekib kiusatus parki istuda erahuvisi teenivaid hooneid, mis omakorda kutsub esile pärnakate valusa vastuseisu.
    Kui õige alustaks jõukohasest - sätiks viie dolomiitkuju juurde sildid autorite nime ja teose nimetusega ning tähistaks ära ka kõige haruldasemad puud?
    See peaks ju ometi olema jõukohane nii Pärnu linnale kui Keskkonnaametile!
    Siis võiks juba edasi rääkida väljavaatest liikuda Pärnu Rahvuspargi suunas.

Minu lemmikpuu Rannapargis on vaigust nõretavate "tissidega" kuusk Rannapuiestee ääres. Puu, kes kolmandalt meetrilt hargneb kaheks. Tore seltsiline Ellen Kolgi "Suplevale Koidulale"!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar